Lessen vanaf 16,5 jaar

Ben jij 16,5 jaar? Dan mag je nu al starten met je rijopleiding

Tegenwoordig mag je al vanaf 16 jaar je theorie-examen halen. Praktijklessen mag je vanaf 16,5 jaar volgen. Voor de rijlessen hoef je niet in het bezit te zijn van het theoriecertificaat. Als je een tussentijdse toets of het praktijkexamen gaat afleggen heb je wel het theoriecertificaat nodig. 


Rij-examen doen op je 17e

Als je meedoet aan 2toDrive mag je vanaf je 17e praktijkexamen afleggen. Als je hiervoor slaagt, krijg je een volwaardig rijbewijs dat 10 jaar geldig is. Zolang je 17 bent is dit rijbewijs echter alleen geldig als je coach bij je in de auto zit. Ook moet je zowel je begeleiderspas als je rijbewijs bij je hebben en mag je alleen in Nederland rijden. Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig de weg op en gelden er voor jou dezelfde regels als voor alle andere beginnende bestuurders. Je hoeft dan niet meer met een coach te rijden.


Kies zelf je coach

Je kiest zelf wie je als coach naast je wilt hebben (hij/zij moet wel aan de eisen voldoen*). Je mag minimaal 1 en maximaal 5 coaches kiezen. Je coaches komen op je begeleiderpas te staan. Alleen wanneer de naam van de coach op jouw pas staat, mag hij zich jouw coach noemen. 


Een coach moet aan de volgende eisen voldoen

  • Hij of zij moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands personenautorijbewijs; 
  • moet minimaal 27 jaar oud zijn;
  • staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP);
  • mag 4 jaren voorafgaand aan de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad; 
  • mag 4 jaren voorafgaand aan de aanvraag van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad; 
  • mag 4 jaren voorafgaand aan de aanvraag van de begeleiderspas geen ongeldigverklaring hebben gehad, op grond van een onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid; 
  • mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden; 
  • moet een geldig rijbewijs kunnen tonen. 


De RDW zal toetsen of de door jouw opgegeven coach aan de eisen voldoet. Is dit niet het geval, dan wordt dit schriftelijk aan je meegedeeld.

Vraag je 2toDrive-pas aan!

Wil jij voor je 18e beginnen met autorijlessen? Zorg dat je je theorie-examen tijdig haalt, dan kun je al snel beginnen met lessen. Na het behalen van je theorie-examen vraag je jouw 2toDrive-pas aan. 


Vraag je 2toDrive-pas aan


Beginnen met autorijlessen?

Schrijf je nu in bij Autorijschool Bos en begin snel met autorijden!


Bekijk onze tarieven en cursussen


Aanmelden rijlessen

Meld je nu aan voor autorijlessen bij Autorijschool Mels Bos.


Aanmelden >
Volg Autorijschool Mels Bos Facebook Volg ons ook op Facebook!