Aanhanger rijbewijs (E achter B) 


Zelfverzekerd en met gemak met je aanhanger door het verkeer rijden, dat is wat je leert tijdens de praktijkopleiding E achter B. Rechtdoor rijden is over het algemeen geen probleem, het wordt vaak wat moeilijker als je een keer achteruit moet rijden of moet parkeren. Met onze tips krijg je meer handigheid en inzicht in het verantwoord en veilig manoeuvreren met een aanhanger in het verkeer. 


Wanneer heb je een aanhanger rijbewijs nodig?

Met een regulier autorijbewijs (B) mag je alleen met lichte aanhangers de weg op. Wil je bijvoorbeeld op pad met een grote aanhanger, zoals een paardentrailer of caravan? Dan moet je over Rijbewijs BE beschikken. De regels zijn als volgt:


    • Als de aanhanger tussen de 750kg en 3.500kg weegt (leeggewicht + laadvermogen);

    • Als het gewicht van de auto en de aanhanger samen tussen de 3.500kg en 7.000kg ligt. 


Voor zwaardere combinaties heb je Rijbewijs C1E nodig. Let wel; de auto moet wel het gewicht mogen trekken volgens het kentekenbewijs. Je leest meer over alle regels op de website van de Rijksoverheid.


Opbouw van de BE-rijopleiding

In de rijopleiding staan verantwoord en veilig leren omgaan met het voertuig in het verkeer centraal. Naast verkeersinzicht is het van belang om vooral de speciale verrichtingen goed te oefenen. Denk daarbij aan achteruitrijden, parkeren, bochten nemen, invoegen op de snelweg, inhalen en de hellingproef. Je krijgt ook uitleg over de benodigde papieren en het veilig aan- en afkoppelen van de aanhanger. 


Voor de rijlessen maken we gebruik van onze Landrover Defender en tandemas aanhanger. Draaien, keren en achteruitrijden is hiermee een stuk makkelijker dan met andere aanhangwagens.


Bij autorijschool Mels Bos ben je in een paar uur bijgeschoold zodat je snel je BE rijexamen kunt doen. De rijopleiding bestaat uit 2 dagdelen van elk 4 uur, plus 2 uur rijles voor het praktijkexamen. Er is geen apart theorie-examen nodig. Denk er wel aan dat je natuurlijk in het bezit dient te zijn van een geldig rijbewijs B.

Aanghanger Rijbewijs E achter B

Prijs rijlespakket aanhanger (E achter B) 

2 dagdelen rijles (2 x 4 uur) 

2 uur rijles voor het praktijkexamen

1 x praktijkexamen

€ 800,-


Los praktijkexamen

€ 286,75


Begin met lessen en haal je rijbewijs E achter B

Beginnen met autorijlessen?

Schrijf je nu in bij Autorijschool Bos en begin snel met autorijden!


Bekijk onze tarieven en cursussen


Slagingspercentage

Wist je dat Autorijschool Mels Bos een slagingspercentage van 70 - 75% heeft? Wil jij ook snel slagen voor je autorijbewijs, meld je dan nu aan!


Aanmelden >
Volg Autorijschool Mels Bos Facebook Volg ons ook op Facebook!